Vuoden 1948 ylioppilaat kokoontuivat Porissa

Vuoden 1948 ylioppilaat seisomassa vasemmalta: Eira Levander (Schildt), Marja Kärnä (Leino), ), Mai Aarikka. Istumassa vasemmalta: Kyllikki Pelttari (Salmivalli), Vuokko Karhio (Tuohiniemi), Siiri Jaakkola (Kares), Arla Kaurila (Willman), Matti Lehto, Raili Näsi (Salmela).

Seitsemänkymmentä vuotta sitten kuin eilen!

Porin Suomalaisessa Yhteislyseossa, ”Vellilässä”, sodan jaloissa koulunsa aloittaneet ja sieltä 1948 valmistuneet 8A ja 8B luokkien ylioppilaat tapasivat 21.5. Porissa. Vuosien varrella joukko on harventunut, mutta edelleen koulukaverit pitävät kiinteää yhteyttä toisiinsa ja kokoontuvat säännöllisesti, tasavuosina aina juhlavammin. Porissa asuvat tapaavat lisäksi säännöllisesti kortinpeluun tiimoilta. Eipä ihme, että kaikki tuntuvat samoilta kavereilta kuin lakkiaisten aikaan. Matti Lehto totesi jopa istuneensa penkkareissa nytkin vieressään istuvien tyttöjen kanssa samassa reessä! Tämänkertaiseen tapaamiseen kuului ruokailu keskustan BORG-ravintolassa, jonka jälkeen kokoonnuttiin Siiri Jaakkolan asunnolle jatkamaan samppanjan ja kahvin kera siitä, mihin 70 vuotta sitten jäätiin.

Koulumuistoista päällimmäisenä ovat luonnollisesti säilyneet luokanvalvojat Kerttu Salmenperä ja Onni Tuomi, mutta yksi niistä liittyy läheisesti prinssi Harryn ja Meghan Marklen häiden seurantaan. Heidän kouluaikanaan vietettiin kuningatar Elisabethin ja prinssi Philipin häitä, ja englanninkielen lehtori Aira Thölberg toi kielilinjalaisille luokkaan radion, josta sitten seurattiin englanninkielistä selostusta seremonioiden etenemisestä. Siinä yhdistyi hienosti sekä huvi että hyöty! Kevään ylioppilasjuhlien aikaan yleisimpiä ovat ”Riemuylioppilaiden” 50-vuotistapaamiset, mutta harvemmin tapaa näin iloisia 70 vuotta sitten valmistuneita, joilla suunnitelmissa ovat jo tulevat tapaamiset! 

 


 

PSYL ylioppilaat v. 1958, luokkakokouskutsu!

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä kun painoimme valkolakin päähämme lähtiessämme Porin Suomalaisesta Yhteiskoulusta (PSYL). Riemuylioppilaiksi kutsutaan 50 vuotta sitten valmistuneita. Meitä kaiketi sitten voidaan kutsua Ratkiriemu-ylioppilaiksi.

PSYL:in lukion rehtori Mari Aalto on kutsunut meidät lämpimästi tervetulleiksi koulun lakkiais-juhlaan lauantaina kesäkuun 2 päivänä. Kutsu koskee sekä keväällä että syksyllä 1958 valmistuneita ylioppilaita. Kokoonnumme klo 10 koulun toisen kerroksen Lintula-saliin.  Lintula-sali sijaitsee meidän muistamamme voimistelusalin kohdalla ja sen seinällä on kunnostettuna se suuri ”Kokemäen joki”-maalaus, jonka yksityiskohtiin paneuduimme aamuhartauksien aikana.  Omalla autolla tulijoille tiedoksi, että parkkipaikkaa löytyy sekä PSYL:n että viereisen Cygnaeuksen koulun pihalta. 

Lakkiaisjuhla alkaa klo 10.30 juhlasalissa. Meille koulu varaa paikat salin etuosasta. Meidän mahdollisten Avec-seuralaisten on tyydyttävä hakemaan paikkansa oppilaiden vanhempien kanssa salin perältä. Rehtorin mukaan on suotavaa, vaan ei välttämätöntä, että istumme lakit päässä juhlan ajan. Tapana on että seniorivieraat antavat yhdelle, opettajien valitsemalle uudelle ylioppilaalle stipendin. Yhteiskuvan otatamme joko ennen tai jälkeen juhlan Lintula-salissa.

Juhlan jälkeen siirrymme lounaalle Satakunnan Museon ravintolaan ja siellä olevaan kokoustilaan.

Jos jollakin on erikoistoivomuksia ruoan suhteen, ilmoittakaa ilmoittautumisen yhteydessä.

Lounaan jälkeen katsomme Pirkko Arstilan tekemän nostalgisen kuvakokoelman -58 ja -59 valmistuneiden oppilaiden elämästä. Jos jollakulla on muistitikulla omia kouluaikaisia kuvia, voimme nekin heittää videotykillä seinälle. Myös muistelot kouluajaltamme ovat tervetulleita.

Sen jälkeen tutustumme museon tänä keväänä uudistettuun näyttelyyn.

Sitten kustannuspuoli:

                       Lounas   16 €/hlö

                      Museon kokoustilan vuokra 1,5 h     45 €

                      Museon käyntimaksu, eläkeläiset    3,5 €/hlö

                      Postituskuluja 25 €

                      Stipendi  15 €/ratkiriemuyo

Tietämättä tässä vaiheessa seurueemme tarkkaa lukumäärää, arvioin sen avecit mukaan lukien 30:ksi. Näin ollen pyydän maksamaan tililleni ilmoittautumisen yhteydessä:

 Ratkiriemu-yo:t 40 € ja Avecit 25 €.

Jos rahaa kertyy enemmän kuin lounas- ja museomenot vievät, liitän ylimääräisen rahan stipendiin. Päinvastaisessa tapauksessa kärsin itse tappion.

Tilinumeroni:  FI25 5700 8140 0719 08, viestikenttään osallistujien nimet.

Ilmoittautuminen 13.05.2018 mennessä allekirjoittaneelle.

                      Terveisin Antti Raitakari


 

Vuonna 1972 valmistuneet ylioppilaat kokoontuvat Porissa

Vuoden 1972 valmistuneet ylioppilaat kokoontuvat 46-vuotisluokkakokoukseen Porissa 9.6.2018. Päivän ohjelmaan kuuluu tutustuminen saneerattuun kouluumme serkä Villa Maireaan ja Ahlström näyttelyihin Noormarkussa.