PSYL 1956 8A ja 8B tapaaminen tänä vuonna Rantakartanossa

Vuonna 2017 tapasimme elokuun viimeisenä perjantaina klo 10:00 Rantakartanossa, Porissa Kokemäenjoen varrella . Paikalle saapui 14 koulukaveria: Ismo Anttila, Mirja Iso-Ilomäki, Marita Keto-Seppälä, Helena Kurittu, Sinikka Kurittu, Pirkko Laubacher-Haavikko, Launo Lilja, Raija Mattila, Rauno Nissilä, Saila Nissilä-Juusola, Arvi Paasikoski, Rauno Saira, Ilkka Suominen ja Martti Unkuri.

Muistelimme menneitä ja kertoilimme kolotuksistamme. Launo Lilja, tuo ydinfyysikkomme, antoi meille mielenkiintoisen kuvauksen omasta urastaan, joka herätti monenlaisia kysymyksiä.

Rattoisasti kului tuokin elokuinen perjantai välillä lounastellen ja jutellen. Päästyämme iltapäiväkahviin asti kuului taas vakiokysymys: Tavataanko vielä ensi vuonna?  Yhdestä suusta tuli: tavataan, tavataan.

Aiempia tapaamisia, ensimmäinen vuonna 2006

Ylärivi vasemmalta: Osmo Tuomi, Seija Taipale (Palkki), Launo Lilja, Helena Harjunen (Heinäsuo), Raimo Saira, Helena Kurittu (Koota), Ilkka Suominen, Leila Kärki (Sveholm), Martti Unkuri, Seppo Koljonen, Rauno Nissilä, Ismo Anttila, Simo Lahtinen, Lauri Martsalo ja Helena Jäntti (Aaltonen).
Alarivi vasemmalta: Pirkko Laubacher-Haavikko, Mirja Iso-Ilomäki (Kekki), Meeri Tammisto (Parkkali), Marjatta Heino (Karkulehto), Marita Keto-Seppälä (Lundgren), Toini Kaartinen (Tammilehto), Saila Nissilä-Juusola, Raija Mattila (Heinonen), Ulla Niini, Seija Hakkola (Kopra). Ryhmäkuvasta puuttuva Matti Katila alla vasemmalla.

Ylärivi vasemmalta: Osmo Tuomi, Seija Taipale (Palkki), Launo Lilja, Helena Harjunen (Heinäsuo), Raimo Saira, Helena Kurittu (Koota), Ilkka Suominen, Leila Kärki (Sveholm), Martti Unkuri, Seppo Koljonen, Rauno Nissilä, Ismo Anttila, Simo Lahtinen, Lauri Martsalo ja Helena Jäntti (Aaltonen).
Alarivi vasemmalta: Pirkko Laubacher-Haavikko, Mirja Iso-Ilomäki (Kekki), Meeri Tammisto (Parkkali), Marjatta Heino (Karkulehto), Marita Keto-Seppälä (Lundgren), Toini Kaartinen (Tammilehto), Saila Nissilä-Juusola, Raija Mattila (Heinonen), Ulla Niini, Seija Hakkola (Kopra). Ryhmäkuvasta puuttuva Matti Katila alla vasemmalla.

Ensimmäinen kerran kokoonnuimme riemuylioppilaina 50-vuotisluokkatapaamiseemme vuonna 2006 vanhalle koulullemme, jolloin rehtori Kari Mäntylä esitteli koulua nykyisellään, lounastimme Porin Suomalaisella Klubilla ja esittelimme itsemme 50 vuoden jälkeen. 

Vuosien varrella olemme tutustuneet vanhaan kouluumme (peräti kahdesti vuosina 2006 ja uudelleen vuonna 2016), Porin yliopistokeskukseen, Porin kaupungintaloon, Porin taidemuseoon, Satakunnan Museoon, Rosenlew-museoon, Luontotalo Arkkiin, tehneet kaupunkikierroksen Poritar-kumipyöräjunalla ja kierrelleet Porin vanhalla hautausmaalla.

Kerran pidimme luokkatapaamisen Maritan luona ja saimme kirjailija Leila Tuuren kertomaan porilaisten elämästä eri kaupunginosissa aina 1800-luvun loppupuolelta siihen asti, kun oma koulunkäyntimme loppui PSYL:ssä. Leila Tuure opetti aikanaan samassa oppilaitoksessa ja nyt hän on tunnettu kirjailija. Olemme kuulleet Katilan kertovan omasta merimiesammatistaan suurten valtamerilaivojen kapteenina.

Vuotuiset luokkatapaamisemme tapahtuvat aina elokuun viimeisenä perjantaina alkavat klo 10:00 turinatuokiolla aamukahvin merkeissä, tutustumme kulloiseenkin kohteeseen ja sen jälkeen nautimme yhdessä lounaan. Eli, "tavataan, tavataan taas"!

Ismo Anttila

Riemuylioppilaat kokoontuivat Porissa 3.6.2017

Alakuvissa tunnelmia Viikkarin Valkamasta, jossa päätöskahvien lomassa Risto-Pekka Happonen viihdytti   koulukavereitaan hienolla saksofonin soitollaan. Hänen lisäkseen muut riemuylioppilaat vasemmalta oikealle:  Elina Riitahaara ja Tapio Vanhakartano, Tapio Taipale, Esko Palonen ja Irmeli Heinäaho.

Alakuvissa tunnelmia Viikkarin Valkamasta, jossa päätöskahvien lomassa Risto-Pekka Happonen viihdytti koulukavereitaan hienolla saksofonin soitollaan. Hänen lisäkseen muut riemuylioppilaat vasemmalta oikealle: Elina Riitahaara ja Tapio Vanhakartano, Tapio Taipale, Esko Palonen ja Irmeli Heinäaho.

Suomen juhliessa satavuotista itsenäisyyttään kokoontuivat Porin Suomalaisesta Yhteislyseosta ylioppilaaksi itsenäisyyden 50-vuotisjuhlavuonna 1967 kirjoittaneet oppilaat riemuylioppilasjuhlaan. Lauantaina 3.6.2017 tapasi Porissa toisensa yli viisikymmentä, eli reilusti yli puolet tuolloin ylioppilaiksi päässeistä eri puolilta Suomea ja Eurooppaa. Kauimmainen juhlija tuli aina Connecticutista Yhdysvalloista asti.

Juhlapäivän ohjelmaan sisältyi mm. osallistuminen kunniavieraina oman koulun lakkiaisiin, kukkien lasku sankarihaudoille ja juhlapäivällinen Viikkarin Valkamassa. Riemuylioppilaan puheen lakkiaisissa piti emeritusprofessori Jarmo Leppiniemi. Porilainen taiteilija Anne-Marie Kiiski oli valmistanut koulutovereilleen muistoksi sinivalkoisen keraamisen Tähtikellon muistuttamaan erityisesti mainittujen itsenäisyyden juhlavuosien merkityksestä tälle joukolle.

Suuri osa entisistä koulutovereista tapasi toisensa ensimmäistä kertaa 50 vuoteen, aluksi oudoilta vaikuttaneet kasvot saivat kuitenkin pian takaisin tutut muotonsa ja kouluajan yhteiset muistot palasivat tuoreina mieleen. Osa juhlijoista hajaantui lopuksi Porin yöhön muistelemaan menneitä vuosia ja vahvistamaan nuoruudessa solmittuja ystävyyksiään.

Linkistä https://1drv.ms/b/s!Av4fRF0nJEyTjpcn9qZra6l8ppLgBQ aukeaa riemuylioppilas, emeritusprofessori ja PSYL kunniaseniori Jarmo Leppiniemen koululla pitämä puhe. 

Tällaisia olimme silloin ennen kun Suomi juhli 50-vuotista itsenäisyyttään

Kuvassa kaikki vuoden 1967 keväällä Porin Suomalaisesta Yhteislyseosta valmistuneet ylioppilaat.

Kuvassa kaikki vuoden 1967 keväällä Porin Suomalaisesta Yhteislyseosta valmistuneet ylioppilaat.

Vuoden 1970 8B luokka kokoontui Porissa

Vuosimallia 1970 -ylioppilaat eli 8B piti luokkakokouksensa Suomalaisella Klubilla. Oli aurinkoinen ja lämmin lauantai 20.5.2017 ja meitä oli seitsemän luokkatoveria ja luokanvalvojamme Laila Lehtonen paikalla. Viimeksi tavatessamme meitä oli jopa 17, mutta sanontahan kuuluu ,että pidot paranee kun väki vähenee, eli meillä oli ihan hauskaa näinkin ja muisteltavaa ja puhuttavaa piisasi. (Tietysti toivomme,että seuraavalla kerralla meitä on taas enemmän! )

Iltapäiväkahvit joimme aurinkoisella terassilla ja kerroin kuulumiset ja poissaolijat. Monilla oli matkoja ja vähän sairauttakin. Illallinen syötiin hienossa Mannerheim-kabinetissa -sopii hyvin näin Suomen 100v-juhlavuotena. Ruoka oli hyvää ja aika kului nopeasti.

Sovimme tapaavamme jälleen jo 1vuoden kuluttua -samaan aikaan ja samassa paikassa. Jos ei kaikki pääse silloin- 3 vuoden päästä olemmekin RIEMUylioppilaita ja silloin toivottavasti kaikille sopii. Oletan , että koulu kutsuu meidät silloin koululle.

8B :n puolesta

Anneli Ekeblom a.ekeblom@gmail.com

Tapaamisia tätä ennen

Vuonna 2015 8B luokka tapasi 45-vuotiskokouksessaan Porissa toukokuun kuudentenatoista päivänä. Sillä kertaa tapasimme ensin Sarpin kahvilassa BePopin kauppakeskuksessa, josta jatkettiin matkaa koulullemme "Vellilään". Porin Suomalaiselta Yhteislyseolta siirrymme Porin Suomalaiselle Klubille Etelärantaan. Siellä meille oli varattu kabinetti yhdessäoloa ja ruokailua varten. Myöskin vuonna 2015 meillä oli ilo saada mukaan rientoihimme luokanvalvojamme ja saksanopettajamme Laila Lehtosen (ent. Koivikko), kuten myös vuonna 1994 tavatessamme sitä edellisen kerran.

60-vuotisluokkakokous Porissa

Kunniaseniorimme, vuorineuvos Tauno Matomäen ylioppilasluokka vuodelta 1957 kokoontui toukokuun ensimmäisellä viikolla Porissa. Kuvassa vasemmalta: Tapio Aromaa, Kaarina Elo, Matti Auramaa, Laila Roihupalo, Tauno Matomäki ja Helena Okslahti. Matomäki kertoi ilmoittautuneita olleen alunperin 9kpl, mutta kolmelle heistä tuli esteitä.

"Kokoonnuimme koululla, jossa parituntinen kului kahvin ja nykykoulun esittelyn parissa.  Neljä oppilasta kertoi koulustaan ja opiskeluistaan. Matematiikan aikoo kirjoitta yksi, mutta kaikki psykologian. Nuorilla oli varsin realistinen käsitys tulevaisuuden mahdollisuuksista.

Emme kysyttäessä osanneet varsin suuria viisauksia tarjota. Helena kokemuksistaan kertoi, että työnantajat hakevat "hyviä tyyppejä", minä vanhanaikaisena suosittelin lukemista, koska data ei ole vielä tietoa.

Lopuksi siirryimme ravintola Andaluciaan, jossa sairauskartoituksen jälkeen muistelimme elämämme huolettominta aikaa."

Viides D-luokka vuodelta 1960 kokoontui Porissa 25.4.2017. Seuraavassa tarinaa myös muista kokoontumisistamme vuosien varrelta.

Opettajamme Pirkko Eloranta (Renfors) muisteli koulumme 70-vuotishistoriikissä luokkaamme seuraavasti:

Olen Pirkko Eloranta, syntynyt 21.10.1932 Turussa. Tulin tähän kouluun nuorena 25-vuoitiaana hum. kandina ruotsin opettajaksi 1959. Olin vaikeuksissa, kun sain opetettavaksi hankalan 5 D-luokan, jossa oli 42 tyttöä. He päättivät heti ottaa luulot pois uudelta ruotsin opettajalta tekemällä kaikenlaista kiusaa. Joskus he olivat viittauslakossa ja istuivat aivan hiljaa, joskus he hymisivät koko porukka eivätkä lopettaneet, vaikka olisin mitä tehnyt. Joskus he tömistivät jalkojaan ym. Olin aivan voimaton. Arvokas vararehtori fil.lis. Katri Pelttari oli sitä mieltä, että voisin hakea itselleni uuden työpaikan.

Luokkasormuksemme päiväyksen 6.6.66. mukainen tapaaminen ei valitettavasti toteutunut, mutta..

Vuonna 2001 Ulla Saarenmaa(Haukioja) kutsui meidät luokkakoukseen Poriin 24.3. Meitä oli alunperin 41. vuonna 2001, paikalla oli 35. Yksi oli kuollut ja muilla oli joku muu hyvä syy. Aika hyvä osanotto ottaen huomioon, että olimme vain 2 vuotta yhdessä ja monet lopettivat keskikoulun jälkeen. Kävimme tutustumassa kouluun.

Vuonna 2006 tapasimme pienemmällä joukolla 80-vuotisjuhlien yhteydessä. 2007 olimme Eeva Vuoren (Jääskeläinen) vieraana yhdessä 62-63 8B kanssa.

Seuraava tapaaminen 2010

Vuonna 2010 tapasimme seuraavan kerran, jolloin meillä oli mukana kotitalousopettajamme ja luokanvalvojamme Ritva Tuulos. Aika isolla joukolla siis edelleen. Olemme kokoontuneet lisäksi 2012 syksyllä ja mukana oli myös Tytti Kaarto, koska heillä ei ollut omaa ja hän oli aika paljon meidän kanssa kouluaikana.

Tapaaminen 2015

Vuonna 2015 Ulla oli kutsunut Pirkko Renforsin kokoukseemme ja aika oli kullannut muistot. Hänellä ei enää ollut sellaisia muistoja meistä kuin oli Ninan kirjassa. Ihan kiva juttu!

Tapaaminen Porissa 25.4.2017

Vuoden 2017 tapaaminen järjestettiin Porissa, ryhmäkuva otettiin ravintola Raatihuoneen kellarissa. Kokoonkutsujamme Ulla piiloutuu yleensä kuvissa, mutta kuvan ottanut tarjoilijanuorukainen onnistui saamaan takarivistä osan kasvoista kuvaan. Huono ajokeli oli pienentänyt joukkomme, mutta hauskaa oli silti! 

Vellilän 5F luokka, kokoontui Porissa aprillipäivänä

Luokka 5F vuosimallia 1963 - 1964  

Luokka 5F vuosimallia 1963 - 1964  

5F:läine, tieräks ett    

Se o ny sillai ett 5F:n ykkösjoukon ylioppilaakstulost o kulunu 50-vuott ja ku Suomiki täyttää 100-vuott, ni olis aika pittää juhlakokous. Päiväks tuli valituks 1.4.2017, siis apprillinpäivä. Meinattii ett ekaks katottas Porin Teatteriss Tuntematon sotilas klo 13. Piletti o 34 euroo eläkeläisel. Sit syötäs Raatihuoneen kellariss siin klo 17 ja jatkot vois pittää vaik Annankadull vanhas puutalos, jos ei tykät istuu kapakass. Kaikki joukoll mukkaa!! 

Sitovat ilmoittautumiset vaadittais pilettien vuoks ja dedline olis 28.2.2017. Ilmota, ainaki jos tuut: leena.finnila@kotikonsultit.fi tai 0500 865 380, tai sit kirstilehtonen@welho.com tai 0400 481 045. 

Nährää!!!

Kirsti & Leena   

Jaa tämä sivu