PSYL 1965 8C- riemuylioppilaita vihdoinkin !

Vuonna 1965 PSYL:n kolmelta ylioppilasluokalta kirjoitti yhteensä yli 100 ylioppilasta. Mikä lienee syynä, yksikään kolmesta luokasta ei raportoinut riemujuhlistaan viime vuonna, kun 50 vuotta kirjoituksista tuli täyteen. Allekirjoittaneet 8C- luokan kasvatit pohtivat kumpikin tahoillaan tätä kummallista tilannetta, mutta kun ei ollut aiempaaa kontaktipohjaa koulutovereihin, ei oikein ollut ketään kenelle edes kilauttaa. Viime syksynä tapasimme toisemme ensi kertaa viiteenkymmeneen vuoteen Tampereen Teknillisen Yliopiston kutsuessa vanhoja opiskelijoitaan yliopiston perustamisen vuosijuhlaan. Siellä muun juhlinnan lomassa hieman harmittelimme, ettei vanhaan ylioppilasluokkaamme ollut säilynyt mitään kontakteja eikä ollut ainakaan meitä koskevia yhteisiä tapaamisia. Teknillisen Yliopiston juhlissa oli mukavaa, joten ajatus ylioppilasluokan kokoontumisesta jäi jotenkin itämään.

Jouluna Ismolta tuli Joukolle kortti, jossa hän muiden toivotuksien ohessa totesi yksinkertaisesti, että eiköhän kutsuta vuoden 1965 8C ylioppilasluokka kokoon 50+1 riemuylioppilasjuhlaan. Näin päätettiin. Ensimmäiseksi otettiin yhteyttä rehtoriin, tarkastuskäynti vanhaan kouluun piti ehdottomasti kuulua ohjelmaan. PSYL:llä tiedettiin olevan 90 –vuotispäivä tänä syksynä, mutta kun rehtorilta kuultiin, että mitään virallisia juhlia ei syksyllä järjestetä, sovittiin luokkakokouspäiväksi perjantai toukokuun 20., jolloin rehtori lupasi esitellä remontin keskellä olevaa vanhaa kouluamme.

8C –luokalla oli 34 oppilasta, joiden osoitteista ei ollut juuri minkäänlaista tietoa. Sinnikkäällä salapoliisityöllä lista alkoi purkautua eri lähteistä ja henkilökohtaisten kontaktien avulla. Muutamassa viikossa saimme koko nimilistan selvitettyä, mukaan lukien muutamat joukostamme jo valitettavasti poistuneet toverimme. Pari oli muuttanut ulkomaillekin. Alkoi viikkoja kestänyt soittokierros, jona aikana saimme langan päähän useimmat, asiasta positiivisesti yllättyneet, luokkatoverimme. Joidenkin osalta turvauduttiin jopa vanhanaikaisesti kirjekyyhkyyn, mutta kaikkien osoitteet ja kontaktitiedot saatiin kokoon.

Kokoontuminen sovittiin Porin Scandic –hotelliin, josta järjestyi sopiva kokoustila, ruokailu – ja majoituspalvelut saman katon alta, kävelymatkan päässä vanhalta koululta. Kokouskutsuun vastasi myöntävästi 19 luokkatoverusta, mikä oli todella positiivinen ja miellyttävä yllätys kokoonkutsujille. Koulukaupungistamme löytyi enää vain kolme luokkatoveria, joten suurin osa tuli eri puolilta Suomea,    aina Kemistä asti.

Juhlapäivänä sää oli tilauksen mukaan lämmin ja aurinkoinen. Kokoonnuimme klo 14 hotellissa, mistä kävelimme ylioppilaslakkisena kulkueena häveliäästi  joka puolelta pressuilla peitettyyn Vellilään. Pihalla seuraamme liittyivät rehtori Mari Aalto ja PSYL –senioreiden puuhanaiset Tytti Kaarto ja Soili Vuorenhela , ja marssimme kait ainoasta toimivasta ulko-ovesta sisään suoraan vanhan koulumme vuonna 1965 käyttöön otettuun uuteen juhlasaliin. Ja muistoja alkoi tulvia. Rehtori kertoi koulun korjausprojektista ja vuosien varrella tehdyistä muutoksista. Paljon oli tapahtunut kevään -65 jälkeen. Juhlasalin ikkunaverhot sentään olivat entiset. Otettiin uusi luokkakuva lakit päässä.

Juhlasalin  jälkeen siirryimme opetuspuolelle ja pääsimme istumaan uuden mallin mukaisiin pulpetteihin. Hyvin kestivät. Tallelokeroa kynille ja muille muinoisille tarve-esineille ei enää ollut. Omat tietokoneet vaativat nykyään kuulemma koko tilan.

PSYL – senioriklubin esittely aloitti tunnin. Kuulimme yhdistyksen taustasta ja toiminnasta, sekä tulevista joulukuisista juhlista. Muutamat joukostamme olivat jo jäseniä ennestään, uusia liittyjiä selvästi on tulossa esittelyn jälkeen.

Rehtorin johdolla ja alustamana keskusteltiin entisestä ja nykyisestä kouluelämästä pitkään ja mielenkiintoisesti.  Muutoksia kouluelämään ja käytäntöihin oli tullut hämmästyttävän paljon, jotkut selvästi hyviä ja eteenpäin vieviä, jotkut taas jopa hieman arveluttavia. Jäimme ajan loppuessa velkaa rehtorille vielä muutaman hyvän neuvon ja viestin siitä, mihin asioihin mielestämme nykyoppilaiden kannattaisi  lukioaikanaan panostaa tulevaa elämäänsä ajatellen.

 Koululta siirryimme takaisin Scandic –hotellin kokoustiloihin, missä leppoisa  kokousrupeamamme alkoi kokoonkutsujien puheenvuoroilla ja tervehdyslaululla, muistettiin poismenneitä ja aloitettiin CV –sulkeiset teemalla ”vain tärkeimmät asiat liikaa kehumatta”.  19 hengen 50 vuoden kuulumiset veivät kuitenkin senverran aikaa, että seuraavaksi siirryttiin ravintolan puolelle.

Ilta jatkui muutamalla valmistellulla esityksellä ja vanhoihin kouluaikoihin liittyvällä kuvakavalkadilla. Kuvat palauttavat ihmeesti vanhoja muistoja mieleen, kaikki taisivat löytää itsensä jostakin penkkarihumuun liittyvästä dokumentista. Ilta vierähti uskomattoman nopeasti. Hyvin tasapainotetusta virvoketarjoilusta huolimatta yhteisesti ehdittiin enää sopia vain jatkokokouksesta, nyt kahden vuoden päähän, mikä olikin yksi kokouksen päätavoitteita.

Kun keski-ikä alkaa olla 70 paikkeilla, turnauskestävyys ei ymmärrettävästi ole enää kovin hyvä. Virallisen kokouksen päätyttyä osa joukkoa joutui lähtemään kotimatkalle, osa jäi hotelliin Iltaa jatkettiin vielä vapaalla keskustelulla ja kajautettiin muutama valittu yhteislaulukin. Taisi siinä vuorokausikin vaihtua.

Summa summarum, runsaasta palautteesta ja järjestäjien omista tuntemuksista jäi mukava ja palkitseva tunne onnistuneesta luokkakokouksesta, mikä varmasti saa jatkoa lähivuosina. Yhteiset kokemukset yhdistävät vielä vuosien takaa, vaikkei niitä tässä välillä ole vaalittukaan.

 Vielä kerran, kaikille osallistuneille ja avustaneille lämmin kiitos järjestäjien puolesta. Liitteenä pari asiaa valaisevaa kuvaa koulukäynniltämme.

Hyvää kesää,

Jouko Suominen ja Ismo Kivistö

kokoonkutsujat

PSYL L3C-luokan (Riihikedon lukio) 40-vuotis-ylioppilaaksitulon luokkakokous 6.6.2015

Hei kaikki,

Kiitos kaikille, jotka olivat mukana 6.6.2015 PSYL:n (silloisen Riihikedon lukion L3C-luokan 40-vuotisylioppilaaksitulon luokkakokouksessa). Edellinen tapaaminen oli 10 vuotta sitten samanlaisella konseptilla: vierailu koululla ja illanvietto.

Tapaamisessa meitä paikalla oli kolme opettajaa ja 12 oppilasta - meitä oli niin Porista, Turusta, Helsingistä, Vantaalta, Järvenpäästä ja jopa Oulusta saakka. Erittäin arvostettavaa oli, että tosiaan kolme lukioaikaista opettajaamme olivat paikalla: lehtorit Jyrki Eskoli
Helsingistä, Anneli Karvinen Turusta ja Leena Kause Porista. Kouluvierailumme kesti peräti kaksi tuntia  (klo 14-16); yläkoulun rehtori Kimmo Salokangas esitteli meille koulua, joka oli remontin alla - ollut jo vuosia. Toivottavasti ainakin koulun 100-vuotisjuhlia varten remontin alta on kuoriutunut entistä ehompi koulu. Senioriyhdistyksestä PSYL:n entiset oppilaat Tytti Kaarto ja Soili Vuorenhela olivat aktivoimassa meitä PSYL:n Senioriyhdistyksen jäseniksi. Kiitos niin Kimmolle, Tytille ja Soilillekin, jotka antoivat meille aikaansa kesäisenä lauantai-iltapäivänä. Senioriyhdistyksen kotisivu on http://seniorit-psyl.123kotisivu.fi, joten nyt kipin kapin liittymään Senioriyhdistykseen nekin, jotka eivät vielä jäseniä ole. Mielenkiintoisia tapahtumia piisaa vuosittain koululla lukuisia yhdistyksen järjestämänä.

Koululla totesimme tutuissa luokkahuoneissa, että kovasti olivat luokkahuoneet pienentyneet siitä, kun me vuonna 1975 ne jätimme ylioppilaina. Luokkahuoneiden koko ei kuulemma ollut pienentynyt, vaan meistä ne vain nyt tuntuivat pienemmiltä! Kyllä koulukierros kirvoitti
muistojamme esiin kovastikin. Moni meistä oli PSYL:ssä viettänyt jopa koko keskikoulun sekä lukion ja meitä oli mukana luokkatovereita, joiden kanssa koulutaivalta olimme yhdessä käyneet keskikoulun 1. luokalta lähtien. Päivittelimme nykyisiä pieniä luokkaryhmien kokoja, useimmathan meistä olivat keskikouluaikoina käyneet koulua jopa yli 40 oppilaan luokkaryhmissä. Kiitollisina muistelimme kouluamme elämänpolulle meille eväitä antaneena.

Jo koululla päätimme kokoontua uudelleen 10 vuoden kuluttua, riemuylioppilaina, kun ylioppilaaksitulostamme on kulunut 50 vuotta. Eli merkitkää tämä jo kalentereihinne. Kokoonkutsujina toimivat edelleen Ari Urpulahti, jolle suuret kiitokset 6.6.2015 tapaamisen aikaansaamisesta kanssani, sekä allekirjoittanut.

Koululta siirryimme Rosson kabinettiin Antinkadulla, jossa jatkoimme jutustelua. Kukin kertoi omia kuulumisiaan elämän varrella ja mukava oli katsella valokuviakin, aina kouluaikojemme ajoiltakin asti. Erityinen ilonaihe oli onnitella joukostamme Jorma Mikolaa, joka oli juuri väitellyt taidehistoriasta tohtoriksi toukokuussa 2015.

Mukava oli olla koolla yhdessä tutussa porukassa - opettajat turvallisesti mukana -  ja juttua riitti, vaikka joukossa oli niitä, joita ei olla nähty 40 vuoteen. Jatkettiin vain siitä, mihin juttu oli jäänyt 40 vuotta sitten teiden erkaantuessa yo-juhlien jälkeen. Jokaisen tunnisti kyllä; tuntomerkit löytyivät heti: esim. Pekan hersyvä nauru ja Kirstin kauniit hymykuopat. Pekka totesi, että valokuvissa 40 vuoden takaa oli kauniita nuoria tyttösiä ja niin on paikalla nytkin; joskin hieman kypsyneempinä versioina. Kävimme läpi myös terveiset niiltä, jotka eivät olleet tähän tapaamiseen päässeet.

Uskonpa, että kaikille meistä tapaaminen oli energisoiva ja kirvoitti esiin mukavia nuoruuden muistoja tutun verkoston parissa. Toivon puolestani niin opettajille ja luokkatovereilleni oikein hyvää jatkoa ja odotan innolla tapaamista viimeistään vuoden 2025 toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa koululla!


Lämpimin ajatuksin
Anne Silfverberg, Helsinki

Kevään 1970 8B ylioppilaiden tapaaminen Porissa 16.5.2015

Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleiksi tapaamaan luokkatovereitamme 45 vuoden takaa Poriin.

Olemme ajatelleet, että ne, jotka ehtivät, kokoontuisivat klo 13-14:30 Sarpin kahvilassa BePopin kauppakeskuksessa, Yrjönkatu 22. Kahviteltuamme jatkamme matkaa koulullemme "Vellilään", missä meitä ollaan vastassa sisäpihan ovella klo 15.

Porin Suomalaiselta Yhteislyseolta siirrymme Porin Suomalaiselle Klubille Etelärantaan. Siellä meille on varattu kabinetti yhdessäoloa ja ruokailua varten. Ruoan tilaamme paikan päällä ja se on jokaiselle vapaavalintainen.

Kuten vuonna 1994 viimeksi tavatessamme, olemme nytkin kutsuneet saksanopettajamme Laila Lehtosen (ent. Koivikko) ja hän on jo lupautunut tulemaan.

Ilmoittautumiset luokkakokoukseen tähän sähköpostiin 30.4.2015 mennessä. Laitatko viestistä kopion Oilille - oili.leivo@dnainternet.net

Kiitos etukäteen.

Iloisiin tapaamisiin,

Oili Leivo (os. Sarakorpi), puh. 040 5870864

Ulla-Maija Lousti (os. Osmonen), puh. 044 5028589

Jaa tämä sivu